Materialen
Zandsoorten
Op deze pagina worden meerdere materialen weergegeven. Klik op een materiaalsoort om meer te weten te komen!
Zand dat mede wordt gebruikt als ophoogmateriaal onder wegen, industrieterreinen, straten, woonwijken, spoorwegen en dijken. Het zand wordt gewonnen in binnenlandse wateren (zoet) en uit zee (ontzilt). Middels een zandzuiger wordt het ophoogzand in een schip gespoten. Tijdens het transport zorgt een speciale installatie aan boord van een beunschip dat het zand wordt droog gepompt. Voor zeezand is het van belang dat het chloridegehalte voldoet aan de door de overheid vastgestelde eis van maximaal 200 mg/kg droge stof. Om hieraan te voldoen wordt het materiaal tijdens de vaart ontzilt.
Verschralingszand is al een zoet zand en hoeft niet te worden ontzilt.
Ophoogzand
Het door CZB geleverde ophoogzand is volgens het bouwstoffenbesluit gecertificeerd: BRL nr 9313 Niveau IV
Bijbehorende bestanden
Drainzand
Belangrijk aan drainzand is de korrelgrootte. Drainzand wordt gebruikt voor het verschralen van zware kleigronden, voor het vullen van drainagesleuven, kortom voor alle toepassingen met de eis dat het zand goed waterdoorlatend is. Door zijn open structuur verdicht drainzand niet, wat betekent dat het zand niet vast gaat zitten, maar altijd los blijft.
M3d zand
Funderingsdrainzand dat dient te worden gebruikt voor goede drainage en onderbouw van sportvelden. M3d zand heeft een M50 getal van >250 mu. De korrels zijn bol, hoekig of matig hoekig en hebben een gesloten structuur. Het organische en kalkgehalte is, kleiner of gelijk aan, respectievelijk 1% en 5%. Het zand is zeer goed waterdoorlatend.